Feel Alive.

Termék keresés:

          A Tournament EVO 8 Braid, ahogy a nevében is szerepel, 8 szálból szőtt, felületkezelt fonott zsinór. A 8 szál előnye, hogy a 4 szálas fonott zsinórokhoz képest kisebb zajt kelt a gyűrűkön, mivel egyenletesebb a felülete, továbbá a szakítószilárdsága is magasabb. A Japánban gyártott zsinór felületkezelése még simábbá teszi a felületét és a bevonatnak IMG 3827köszönhetően a vastagsága sok-sok horgászat után sem vastagodik, nem szívja magába a vizet és jóval nehezebben szálkásodik. Három színben, „Dark green” sötétzöld, „Chartreuse” UV zöld és „Multi color” azaz váltakozó színben létezik. Mérettartományát tekintve 0,08 és 0,20 mm között 0,02 mm-es ugrással érhető el, ezután 0,26 – 0,30 – 0,35 és az extém, 42,3 kg teherbírású 0,45 mm vastagságban kapható. A fonott zsinór vastagságától és színétől függően 135, 150, 300 vagy 1000 méteres kiszerelésben érhető el.

Ismerkedésem a Tournament EVO fonott zsinórral rendkívül kellemesre sikerült. A horgászok sokszor gyanakodva, kételkedve fogadják a termékekhez kapcsolódó jellemzőket, ám ezzel a zsinórral kapcsolatban pontosan azt kapjuk, amit a gyártó ígér. A hagyományos 8 szálas fonott zsinórokhoz képest a súrlódás és a súrlódás által okozott rezonancia, melyet a gyűrű a bot és a kezünk felé közvetít, még kisebb, így a boton a kisebb műcsali mozgása is precízebben, pontosabban érezhető. Fagyosabb időszakban is kevesebb vizet hord fel a gyűrűkhöz, kevesebbet kell a gyűrűbe fagyott jég eltávolításával bíbelődni. IMG 3821 PS2Kopásállósága jobb, jóval több horgászat kell ahhoz, hogy szálkásodást egyáltalán észrevehessünk. A felületkezelés talán utolsó, de semmiképp sem elhanyagolható előnye, hogy a fonott szálak csomó kötésekor sokkal kevésbé vágják egymást és így a zsinór csomótűrése is jobb lesz.

Magam 0,10 mm vastagságban használom a legsűrűbben 5-20 gramm körüli wobblerekkel átlagos méretű csukák horgászatához. Rengeteg pergetéssel töltött nap után sem éreztem szükségét bármilyen mértékű visszavágásnak, pedig a zsinór első pár métere komoly igénybevételnek van kitéve. Halak fárasztásakor a fonott zsinór a gyűrűknek, leginkább a spiccgyűrűnek feszülve kapja a legnagyobb terhelést, ám ez sem elég ahhoz, hogy a kör keresztmetszetét elveszítse. Szakítószilárdságát nem mértem, de talán iránymutató lehet, hogy az eddigi tapasztalatok alapján már tervezem a legvékonyabb, 0,08 mm vastagságú vagy inkább vékonyságú méretre a váltást.

A Tournament EVO 8 Braid fonott zsinórt bátran merem ajánlani minden olyan pergetőhorgász társam figyelmébe, akik az apró részletek, finomságokban keresik és találják meg a pergetés sikerének kulcsát és nem szeretnének kompromisszumokat kötni zsinórválasztáskor.

Szerző: Polónyi Attila