Feel Alive.

Termék keresés:

Pergetés. Az a horgászmódszer, amely leginkább igénybe veszi az orsót, ahol az orsóval szemben a legnagyobb elvárások fogalmazhatók meg. Legyen megbízható, hogy évekig kiszolgáljon, könnyű, könnyű futású, kényelmes, hogy akár egész nap kézben tartva a nap végére is élvezet maradhasson a horgászat. Természetesen vannak egyéb szempontok is, ebben az írásban szeretnék rámutatni ezekre, elősegítve egy olyan orsó választását, melyben horgászataink során biztosan nem fogunk csalódni.

IMG 3754 PS1A Daiwa 2019-ben új Certate LT sorozatot vezetett be, aminek több okból is megörültem. Egyik, hogy bár sokak számára kisebb jelentőséggel bírhat, hogy hihetetlenül gyönyörű dizájnt kapott. Az orsó színe, az arányai, az orsótest alakja és a belső szerkezethez szükséges minimális mérete rendkívül kellemes egységet alkot. Másik szempont, hogy a korábban 2508 és 3000 közötti méretek között nagy volt a méretkülönbség (a dobok felső peremének átmérői 48 és 53 mm) és nem mindig sikerült kompromisszummentes döntést hozni választásakor. Az új LT széria méretezése betömi ezt a rést, a Daiwa Certate LT 3000 D-C 48 mm, míg a 4000 D-C 51 mm-es dobátmérőkkel rendelkeznek. Talán ez a két méret az, amelyek általános pergetéshez ideálisak lehetnek. Harmadik és egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a Certate LT orsók belső szerkezetének, helykihasználásának optimalizálásával a test méretén és ezáltal az egész orsó tömegén sikerült csökkenteni. A két említett méretnél ez 210, illetve 235 grammos tömeget jelent, melynek haszna több órás horgászat során jelentkezik igazán. További szempont, hogy az összes méretben (2500, 3000, 4000, 5000) kisebb 5,2:1 és nagyobb 6,2:1 áttétellel is elérhető az orsó. A nagyobb áttételű változatok pl. balin horgászatához lehetnek ideálisak.

IMG 3801 PS1Ezek az újítások bőven elegendőek voltak számomra ahhoz, hogy két Daiwa Certate LT 4000D-C orsóval bővítsem a pergető felszereléseimet. Kézbe véve az orsót azonnal érzékelhető a csekély tömege, a tökéletesen sima, egyenletes futása. Tüzetesebben vizsgálva az orsót feltűnik, hogy nincs rajta visszaforgásgátló kapcsoló. Hiányozhat pergetéskor? Egyáltalán nem. Tovább egyszerűsödik a szerkezet, még kevesebb hibalehetőség adódhat, bár erős kételyeim vannak, hogy megfelelő használat mellett egyáltalán előfordulhat-e ilyen.

Sokan talán nem is gondolnak rá, de az egyik leginkább igénybe vett eleme az orsónak a zsinórvezető gyűrű és az alatta lévő csapágyazás. Könnyen kiszámolható, hogy egy 35-40 méteres dobás után a bevontatással a zsinórvezető gyűrű 1500 fordulatot tesz meg a következő dobásig. Egy hosszabb pergetés során akár több százat is dobhatunk, ráadásul bevontatáskor és fárasztáskor is terheljük ezt a kis szerkezetet. Azért, hogy az orsó élettartama még hosszabb legyen, a zsinórvezető görgő alatt két rendkívül magas minőségű csapágyra osztódik a terhelés. Az pedig, hogy az összes forgó elem csapágyakkal van ellátva az illeszkedéseknél (még a hajtókar fogantyúja is két csapággyal van szerelve), ebben a kategóriában elvárható és egyben természetes is.

IMG 3803 PS1Az egyik orsómat Daiwa Tournament EVO 8 Braid 0.10 mm zsinórral töltöttem meg, természetesen monofil alátöltés után. A zsinór profilja nagyon enyhén felfelé kúposodik, követi a dob tengelyének kialakítását. A dob felső peremének kialakítása a dobás távolságának növelése érdekében többféle lehet, a korábbi vékony peremes kialakítás alá egy kb. 1mm magas kisebb átmérőjű rész került, ez adja meg, hogy meddig töltsük fel a dobunkat zsinórral. A modern fonott zsinórok komoly szakítószilárdság mellett is annyira vékonyak, hogy még távolabbi 40-50 méteres dobások mellett sem szembetűnő, hogy sok zsinór hiányozna a dobról. Ez a dobás távolságára nagymértékben kihat. A kialakítás csökkenti a zsinór és a dob pereme közötti súrlódást, dobáskor szinte ellenállás nélkül gördül le a zsinór a dobról.

IMG 3808 PS2Hogyan szerepelt az orsó a gyakorlatban? Április 1. a csukatilalom feloldása szinte szent nap a naptáramban. Megkophattak a műcsalikkal szembeni gyanakvásuk, sok év tapasztalata, hogy ilyenkor egy jobb műcsalival, annak cserélgetése nélkül is sok csukát foghatok. Sokkal kevesebb a csali lekövetése, bátrabban mozdulnak a csukák a műcsalikra. Előszeretettel használok csukapergetéshez egy Daiwa Prorex AGS 2,20 méter hosszú és 5-15 gramm dobótömegű tűspicces, de rendkívül gerinces botot, ezt szoktam váltogatni a Daiwa Prorex AGS 2,4 méter, 10-30 grammos bottal, attól függően, hogy milyen csalit és milyen távolságban kell vezetni. Mindkét botról ódákat lehetne zengeni, de most legyen elég annyi, hogy pille könnyű párost alkotnak a Certate LT orsóimmal, rendkívül élvezetes a horgászat és a halak fárasztása velük, melyet nem csak az említett napon, hanem sok-sok hétvégi egésznapos pergetés során megtapasztalhattam.

IMG 3804 PS1Furcsa lehet, de partról pergetve is velem volt a két bot, különböző műcsalikkal felvértezve. Az orsó a gyakorlatban is megkérdőjelezhetetlenül csillagos ötösre vizsgázott. Tökéletesen sima és könnyed futás, 100%-osan kiegyensúlyozott rotor, a hajtókar hosszának megválasztása maximális komfortot eredményezett. A Daiwa fejlesztésű ATD rendszerű fék (gyorsabb zsinórlehúzáskor erősebb fékerőt kapunk) beállítását nagyméretű, kényelmes fékcsillag segíti. A fékút kb. 2,5 fordulaton keresztül állítható, pergetőorsóról lévén szó a Quick Drag, gyors fékerőbeállítás nem szempont.

A fékerőt a kifogott csukák mérete (30-67 cm között) miatt nem nagyon kellett állítgatni. A számomra „szent nap” összesen 14 csukát hozott és ahogy gondoltam, az idő teltével napról napra óvatosabb halakkal kellett szembesülnöm. Úgy 100 óra pergetés semmilyen nyomot nem hagyott az orsón, állapota akár újnak is mondható.

A Daiwa az új Certate LT orsókkal igen magasra tette a mércét, egyelőre elképzelésem sincs, hogy milyen fejlesztésekkel lehet innen továbblépni. Egy biztos, aki megbízható, minden porcikájában megkérdőjelezhetetlen orsót szeretne a pergető horgászatához, az a Daiwa Certate LT orsókban biztosan nem fog csalódni!

Szerző: Polónyi Attila