Feel Alive.

Termék keresés:

          A Daiwa Prorex botcsalád csúcsát az X, XR szériák felett a Daiwa Prorex AGS botok képviselik. A Daiwa a Morethan Branzino, Morethan és a Tournament pergetőbotok után egy elérhetőbb árú, ám igen gazdagon felszerelt és minőségi botcsaládot készített a pergetőhorgászok számára.

IMG 3792 PS2Jómagam horgásztam már Morethan Branzino és több Tournament pergetőbottal, ezek után kíváncsi voltam, hogy a Prorex botok milyen értéket képviselnek. Pusztán a nyers katalógusadatok is igen szemrevalók. A botok anyaga az egyik legmagasabb minőségű SVF karbon, melyet az X45, 45 fokban felhelyezett karbonréteg tovább erősít, merevít, így a botok tömege hihetetlen alacsony tud maradni, a súly nagy részét az orsótartó és a markolatok képezik. Az AGS karbongyűrűk pillekönnyűek, a botok akciója, gyorsasága nem csorbul. A felhasznált karbonanyag, az AGS gyűrűk a botcsalád összes tagjánál rendkívül kezes, könnyű botot eredményez, mely a minőségi pergetőbotokkal szemben alapvető elvárás.

A botcsalád tagjai közül egy 2,2m 5-25g tűspicces, rendkívül gerinces pálcával ismerkedtem meg először. A bot az egyik kedvencemmé vált, a Tournament botok mellett is sokszor nyúltam hozzá, viszont a wobblerek változatossága, vezetési stílusa miatt szükségét éreztem egy valamivel hosszabb, más akciójú pergetőbotra.

IMG 3795 PS1A Daiwa Prorex AGS 2,4m hosszú és 10-30 gramm dobótömegű bot nagyszerűen egészítette ki a tűspicces testvérét. Ebben a hosszban is könnyű marad (tömege mindössze 120 gramm), a blank egyenletesebben van elosztva a bot teljes hosszában így akciója parabola. Horgászataim során azt tapasztaltam, hogy a bothoz ideális wobblerek tömege inkább az 5-20 gramm közé tehető. Ez nem azt jelenti, hogy nagyobb csalikkal nem lehetne horgászni, hanem inkább azt, hogy a wobblerek mozgásába nem hajlik bele túlságosan a bot és ezen wobblerek vezetése ideális a bot számára. Dobáskor, megtalálva a kellő dinamikát a műcsalik rendkívül jól feltöltik a botot, melynek eredménye a hosszabb dobótávolság.

Wobbleres botról van szó, ezt a kényelmes, hosszú orsótartó feletti markolat is jelzi. Gumihalas pergetéshez hasznos, ha a bot blankjával közvetlen kontaktusa van a kezünknek, a wobblerek kevesebb ilyen jellegű kapcsolatot igényelnek. A wobblerek mozgását viszont kifejezetten jól közvetíti a bot, medret érintve azonnal érezhető, hogy vissza kell venni a tempóból, vagy feljebb kell engedni a felúszó műcsalit.

IMG 3790 PS2Visszatérve a nyél kialakítására, magam előnyben részesítem azokat a botokat, melyeknél kézben tartva a botot, a nyélhossz elér a könyökömig. A hosszabb nyél zavaró lehet a csuklóból, alulról kivitelezett dobásoknál, a rövidebb pedig a fárasztásnál lehet kényelmetlen. A Prorex AGS botok nyélhossza számomra ideálisak, és az alsó markolat hossza is kényelmes a dobások közben. A gyártók különös figyelmet szánnak a botok tömegére, ezért fordulhat elő, hogy kényelmetlen kialakításokkal találkozunk, szerencsére ezeknél a botoknál erről nincs szó.

IMG 3791 PS2Az idei év tavasza nagyrészt ennek a botnak a megismeréséről szólt. Elsősorban partról, állóvízben csukára pergettem. Elmondható, hogy a bot akciója, hossza megfelelő volt az átlagos, 0,5-3 kg körüli csukákhoz. Volt egy kis aggodalmam, hogy talán nem lesz elég merev a bot a csukák keményebb szájához, de ezt hamar szertefoszlatta a temérdek kifogott csuka, lemaradás abszolút nem volt jellemző. A 2,4 méter hosszú változat mellett egy 2,7 méteres is a kínálat része, így pl. távoli balinozáshoz, nagyobb 10-15 grammos műcsalik mellé is merem ajánlani a botot. A 10-30 grammos dobótartomány elég széles ahhoz, hogy elég sok halfaj a célkeresztbe kerülhessen ezzel a bottal.

A Daiwa Prorex AGS botok nagyon magas mércének felelnek meg, szinte az összes aktuális legmagasabb minőségű fejlesztésekkel rendelkeznek, bátran, nyugodt szívvel ajánlom minden pergető horgász figyelmébe a sorozat tagjait.

Szerző: Polónyi Attila