Feel Alive.

Termék keresés:

          IMG 3783Szeretném előre leszögezni, hogy nem vagyok kifejezetten pergető horgász. Évente 100-200 óra jut csak pergetésre, viszont a közel 15 év pergető horgászat talán kompenzál annyira, hogy tapasztalataimat megosszam horgásztársaimmal. Az évek során sikerült egyre jobban elmélyedni a pergetés rejtelmeiben, a felszerelések száma nőtt, mivel kijelenthető, hogy még egy tavon horgászva sem elegendő 1-2 pergetőbot. Tavaly egy Daiwa Prorex AGS 2,4m hosszú, 10-30g dobótömegű bottal, hozzá passzoló Daiwa Certate LT 4000 D-C orsóval, Daiwa Tournament EVO 8 Braid 0,10 mm vastagságú fonott zsinórral bővült az eszköztár, idén ezekkel a felszerelésekkel üldöztem a csukákat.

IMG 3798 PS2A víz, ahol előszeretettel horgászok, a parttól úgy 25 méterre éri el a 2 méteres mélységet, innen a part felé folyamatosan sekélyedik. Eddigi tapasztalatom ezen a vízen az, hogy az áprilisi hónapban még nem jönnek a sekélyebb vízbe, nád mellé a csukák, hanem a parttól távolabb, 15-25 méterre, fenék közelben foghatók meg leginkább. A Daiwa Prorex Toddler Crank wobbler, mellyel idén sikerült megismerkednem alaposabban, rendkívül jól dobható, úgy 40-45 méter volt elérhető az említett felszereléssel. Gyorsan elérhető volt vele a két méteres mélység, innentől feltartott bottal, lassabb vontatással, bele-bele emeléssel és folyamatos botspicc leengedéssel lehetett fenék közelben tartani a csalit. Ha túlhúztam és a csali megakadt a fenéken, azt a spicc erősebb bólintása jelezte. A 2,7 méteres bot szerintem még tökéletesebb csalivezetést engedett volna meg, enyhe kompromisszumot kellett kötnöm a parti pergetésnél. Kicsit lassabb csalivezetés, kicsit több megállás, de előfordult, hogy épp ez kellett a kapás kicsikarásához.

Pár tucat dobás után megvolt a ritmus és mivel a tó medre nem túl változatos, ezért hamar összeállt, hogyan is kell ideálisan vezetni a csalit jó pár csuka kárára. Egy-egy nap 6-10 de volt, hogy 14 csuka került a partra. Méretüket tekintve nem voltak nagyok, 35-65 cm között osztályozódtak. A horgászatot nehezítette, hogy sokszor a fenekező horgászok zsinórjai között szűk résekben kellett megtalálni az utat a csukákhoz.

IMG 3776 PS2Az egyik legkellemesebb élményem május elejei, hétvégi pergetéshez kapcsolódik. A szokásos, kb. 30-35 méteres távolságról húztam a csalit, és már a kiemelésénél tartottam, amikor egy szemre jobb csuka a már levegőben lévő csali után ugrott. Különös figyelmet szánok az utolsó méterekre, kémlelem a vizet, hátha van lekövetés, de ez a csuka a semmiből került elő és dobott egy szaltót a levegőben lévő wobbler után. Mellettem pár méterre egy hölgy horgászott, megkérdeztem a dobások előtt, hogy nem zavarom-e, megígértem nem szedem össze a zsinórját, kedélyesen fogadta a kérdésemet, a csuka okozta robaj még őt is felvillanyozta. Bíztatott, hogy dobáljak tovább, meglesz az a csuka. Én is reménykedtem benne, szinte centikre húztam el a műcsalit a zsinórjától a következő dobásoknál. Talán a negyedik dobásra a parttól 5 méterre odavert a csuka, de egy rántás után üresen jött ki a műcsali. Ez egyáltalán nem jellemző, általában jól akad a horog, valószínű óvatosabban nyúlt a műcsali után. Meg is említettem, hogy ez a csuka „megsértődött”, csalit kellene váltani, ez már lehet, hogy gyanús lesz neki. A narancsszínű IMG 3782Daiwa Prorex Toddler Crank volt fent, olyan szép a színe, hogy nem volt szívem variálni és bennem volt az adrenalin. Ilyenkor nem a műcsali cserélgetése a legfontosabb, hanem hogy mihamarabb vízbe kerüljön a csali. Pár üres dobás után általában más színre, vagy típusra szoktam váltani, de most nem így történt. Ment vissza a narancs wobbler és talán a második dobásra parttól pár méterre sikerült is megakasztani a felbőszült csukát. Agresszívan kapott, kisebb ribilliót keltett, a közeli akasztás miatt intenzívebb lett a fárasztás, de természetesen a felszerelés jól dolgozott, hamar kézben, majd a vízben volt a 60 cm-es csuka. Rendkívül jó érzés volt, hogy ilyen gyorsan az első kontakt után sikerült becsapni a halat, ráadásul a műcsalival sem kellett variálni.

Elmondhatom, hogy az utóbbi másfél hónapban elég sok csuka került partra az említett pergető felszereléssel. Akiket részletesebben érdekel a bot, orsó, fonott zsinór és a műcsalival gyűjtött tapasztalatok, egyéb részletek, azoknak ajánlom figyelmébe az alábbi írásokat: 

Daiwa Prorex AGS 2,4m 10-30g

Daiwa Certate LT 4000 D-C

Daiwa Prorex Toddler Crank F-MR műcsali

Tournament EVO 8 Braid fonott zsinór

Szerző: Polónyi Attila