Feel Alive.

Termék keresés:

      IMG 7961 Kedvesek számomra a nyári nappalok. Mivelhogy ezen időszak egyik legnagyszerűbb sporthala már igencsak aktívan táplálkozik, a vizek felrobbanása és a kishalak szétrebbenése is ezt igazolja. Nem nehéz kitalálni, hogy melyik halfajunkról is lehet szó, bizony a mi egyetlen ragadozó pontyfélénkről, a balinról. Ebben a rövid cikkben szeretnék bemutatni két olyan terméket a Daiwa kínálatából, melyek ebben az időszakban megkönnyíthetik és eredményesebbé tehetik a balinra vágyók horgászatát.

       Az első termék, amit bemutatok, egy csali. A Daiwa Wise Minnow egy 5 centis kis süllyedő wobbler, ami évek óta a kedvenceim közé tartozik. Ámbár az igazsághoz hozzátartozik, hogy balinozás közben már a hazai ragadozóhalak szinte mindegyikét sikerült vele megfognom. Nagyon sok kérdést kapok évek óta, hogy mitől lesz eredményes ez a wobbler, hogyan tudjuk „életre” kelteni. Szeretném kiemelni, hogy bár egy nagyon fogós csaliról van szó, rendkívül fontos a hozzá illő felszerelés. Leginkább lágyabb karakterisztikájú, kis dobósúlyú (1-7g) botot szoktam hozzá használni, a rá passzoló orsóval. A lágy karakternek nagyon fontos szerepe lesz később, amit külön ki fogok emelni.

      IMG 7975 Amint már korábban említettem, egy süllyedő csaliról van szó és pont emiatt tudjuk nagy távokra eldobni, kellő pontossággal. A mérete optimális, a gyári horgok, amelyekkel felszerelve kapjuk, tű hegyesek, bár nagyon vékonyhúsúak (vastaghúsú horoggal már másképp mozog), ami gyenge pontja a műcsalinak, de ugyanakkor ettől is válik eredményessé. Most lép főszerepbe a lágy karakterű bot! A megfelelően lágy bottal egyrészt képtelenek leszünk mi és a vehemensen támadó balin is kihajlítani a horgot, másrészt messzebbre tudjuk vele dobni. Ez az egyik kulcsa a felszerelésnek! A vezetési technika roppant egyszerű, ami annyit takar, hogy a wobbler vízbe érkezését követően, monoton, nagyon gyors orsótekeréssel vontatom be a csalit.

       IMG 6582 A következő kulcsfontosságú kérdés a zsinór. Minden esetben fonott zsinórt használok, ebből is a lehető legvékonyabbat. A második termék egy 2019-es újdonság, ami már nagyon sokaknak bizonyított. Daiwa Prorex UL finesse Braid névre hallgató, 4 szálas fonottzsinór, ami japán méretezést kapott. Számtalan Országos Bajnokság fordulóján, illetve más hazai és Nemzetközi versenyen használtam a legnagyobb elégedettséggel. Előnye, hogy brutálisan vékony, emiatt úgy vágja a vizet akár egy penge és nem engedi kitérni a jól vezetett műcsalinkat a vízből. Én minden esetben szoktam kötni fluorocarbon előkét, aminek legnagyobb előnye, hogy ha akadós helyen horgászunk, akkor nem a főzsinórunk sérül, hanem az fc előke, illetve víztiszta anyag lévén „láthatatlanná” válik a vízben.

>> Összegezve, a nyári balinozás két nyerő párosa számomra:

a Daiwa Wise Minnow és a Daiwa Prorex UL finesse Braid! <<

 Szerző: Koncz Dávid