Feel Alive.

Termék keresés:

Szezonnyitó háziverseny: sokoldalú kombók

Szerző: Hernyák Aurél


Szinte meglepett, milyen haragos koppintást közvetített a finom karbonpálca az apró multiorsót markoló tenyerembe. Azonnal libabőrös lettem a jól ismert, vérpezsdítő érzéstől, és ahogy leengedtem a botspiccet a víz felé, láttam, ahogy apró rántásokkal tovább húzta leendő ellenfelem a vékony zsinórt. Sóhajtottam egye,t és kicsit hátralépve egy gyors rántással az ég felé suhintottam a botot, amely azonnal ívbe hajlott, és határozott rúgásokkal bólogatott a felkavarodó víztükör felé. A kora márciusi időszakhoz képest heves ellenkezésbe futottam.


Tiszta vizben v2Feketesügér pergetés 


Hogy miért szeretek fekete sügérre horgászni? Egyrészt mert ez a zömök és erős hal keményen küzd a horgon, és jól viseli, ha a kifogás után visszaengedik, másrészt mert már akkor is pergethetek rá, amikor az őshonos ragadozókra még tilalom van. A kora tavasszal gyorsan melegedő, tiszta vízű bányatavakra remekül beválik a télen használt süllőző, kősüllőző, sügerező felszerelés – persze az eltérő körülmények miatt némi átalakítással. Az átlátszó víz legalább előke szintjén megkívánta, hogy színes fonott zsinór helyett feltűnésmentes, átlátszó fluorkarbonra váltsak, és a finomításnak is szükségét éreztem.


Párban, versenyben


A Daiwa 2014-től hazánkban is forgalmazza a Franciaországban legnagyobb darabszámban értékesített, igen sikeres pergetőbot-sorozatát, a Powermesh-t. Ebből az új botcsaládból teszteltünk egy-egy darabot. Horgásztársam, Györke Zoli az erősebbik, 10–35 gramm dobósúlyú, kétrészes változatot nézte ki magának, gondolva az előttünk álló szezon csukás pecáira, és a dunai balinozás, süllőzés követelményeire. Mivel ő megrögzött és tapasztalt multis pergető, erre a botra a Daiwa új fejlesztésű baitcaster orsóját, a Tatulát választotta. A Tatula egyszerre finom műszer, amivel kis csalik is jól dobhatók, hála a mechanikának és a T-wing zsinórvezető megoldásnak, de egyben nagy teherbírású igásló is, komplett alumínium házzal, hatalmas, a Zillion Type-R-ben lévőnél is nagyobb átmérőjű tányérkerékkel.

 

Én a finomabbik, 7-28 grammos Powermesh-t választottam, ami ugyan a maga 122 grammos súlyával pehelykönnyű, de csak 2 grammal nyom kevesebbet, mint a szintén a Daiwa exkluzív HVF (High Volume Fiber) karbon alapanyagából készült nagytestvére. Mivel kora tavasszal szeretek vékony zsinórral horgászni, a kis súlyú csalikhoz és a 0,18 mm-es, 2,7 kg szakítószilárdságú fluorkarbon főzsinórhoz a Daiwa Liberto Pixy orsóját tettem az orsótartóba, amely egy kifejezetten a könnyű csalikra, finesse horgászatra fejlesztett baitcaster multi Japánból.kombok uj 02 v2


Próba, szerencse?


A két eltérő kombót azonos körülmények között, két különböző pergetőmódszerrel tettük próbára a Délegyháza környéki feketesügeres vizeken. Zoli 0,23 mm-es, 4,5 kg szakítószilárdságú Daiwa New Era csúcsminőségű legyező fluorkarbon előkezsinórt tekert fel főzsinór gyanánt a Tatula dobjára, a végére a kapocsba pedig természetes színű, küszalakú Daiwa Tournament wobblereket – Spike, Shiner – akasztott, ezeket vezette hosszabb megállításokkal a parthoz közeli töréseken. Én apró szoknyás jigre tűztem sötétebb és zöldes tónusú Daiwa Bubble Shrimp gumirákot, és a vékony zsinórral messzire dobva lassú ugrásokkal hoztam magam felé a meder alján a műcsalit, hosszabb szüneteket iktatva a vezetésbe. Kíváncsiak voltunk, azonos helyen és időben melyik módszer hoz több fogást, és hogyan vizsgáznak a kombók.


Dobás és fárasztás


A kisebb dobósúlyú, lágyabb Powermesh pálca persze gond nélkül repítette a csalikat a célzottan könnyű műcsalis pergetésre kitalált orsóval, de meglepett, hogy egészen 1,8 grammos jigfejig csökkentve a súlyt, gond nélkül meg tudtam dobni a szükséges távokat. Zoli a Tournament Spike-ot a maga 5 grammjával elképesztő távra suhintotta, a bot alsó dobósúlyhatárának felével is megsüvegelendő dobástávot ért el, a Tatula mechanikája és mágnesféke tökéletesen kiszolgálta a könnyű csalis dobásokat is. Számomra immár sokadszor beigazolódott, hogy a multis kombóban rejlő maximális dobástáv kihozása sokkal inkább megfelelő dobótechnika, rutin és orsóbeállítás kérdése, semmint magáé az orsójé – legalábbis ezen a minőségi színvonalon.
A fárasztások során kidomborodott a nagyobbik Powermesh ereje, hatalmas erőtartalékkal, de öröm volt érezni rugalmasságát és gyorsaságát is. Ez a bot nem egy babkaró, dobni és fárasztani is élmény vele. Kistestvére is hihetetlenül érzékeny, remekül dolgozott a megakasztott hal alatt, és amennyire a 18-as fluorkarbon engedte, bátran lehetett vele húzni is az életerős, elszántan védekező fekete sügereket. Az is látszott, micsoda öröm lesz a botok erejét éhes csukákkal, majd agresszív dunai balinokkal, süllőkkel összemérni.


Aurel halas 03 v2Az orsók


Aki gyakran horgászik könnyű műcsalikkal, de olyan multiorsót szeretne, amellyel azért nehéz jerkcsalikat is dobálhat, és esetleg harcsákkal is próbára tenné, válassza nyugodtan a Tatulát. Erős, de precíz és finom mechanikája miatt könnyen dobhatók vele a könnyű csalik is, az Air Rotation megoldással már a hajtókar tekerése is élmény, a Magforce Z mágnesfék pedig feltűnés nélkül teszi a dolgát. A Daiwa Liberto Pixy nevű orsója ehhez képest könnyű, finom kis szerkezet, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kellően erős. Míg a Tatulában az amerikai pergetők igényei – sokoldalú, nyúzható, tartós és kedvező árfekvésű – öltöttek testet, a japán tervezők minőség iránt elkötelezettségével karöltve, a Pixy ízig-vérig a japán irányvonalat követi, azaz egy adott célra, jellemzően könnyű pergetésre szánt, végletekig könnyített és finomított, csúcsminőségű darab.


Végeredmény


Két egymást követő hétvégén tettük próbára egy-egy félnapos parti pergetéssel az általunk már több hónapja használt kombókat, azonos helyszínen, ugyanazon körülmények között. Mindkét alkalommal 7 -7 feketesügeret fogtunk, egy kivétellel 35 és 39 cm testhossz között. Mindössze két halunk akadt le, pedig Zoli több wobbleren is egyágúra cserélte a horgokat. A botok rendkívül érzékenyek, közvetlenek és gyorsak, hála a csúcsminőségű alapanyagnak, és nagyon jól tudtuk őket használni, még jóval dobósúly-tartományuk alsó határa alatt is. Az orsók pedig a multiknál problémásnak tartott kis dobósúllyal is könnyedén megbirkóztak. Összességében mindkét kombó tökéletesen teljesített ezeken a könnyűpergető alkalmakon, és kiderült számunkra, hogy a rájuk váró „nehezebb” feladatoknak is teljes bizalommal vághatunk neki majd nyáron, a felszerelés fő darabjain nem múlhat a siker.


Praktikus kiegészítő, a Sokkoukep szamozott


A fonott főzsinór nem jelent gondot ezeken a kristálytiszta vizeken – peremfutó orsós felszerelésen sem –, ha kötünk elé egy feltűnésmentes fluorkarbon előkét. A mellékelt fotósorozat megmutatja, milyen gyorsan és problémamentesen megy ez a Daiwa Sokkou zsinórkötő szerszámával. Ez az apró eszköz nem maradhat otthon, ha horgászni indulok, és biztos vagyok benne, hogy aki kipróbálja, annak tetszeni fog.
Elsőként vágjuk le a felkötni szánt fluorkarbon előkét. Ha megvan, tegyük azt némi (10-12 cm) átfedéssel a fonott főzsinór vége mellé, majd hajtsuk át egymás felett a duplán fogott zsinórokat, ahogy a képen látható. Dugjuk be az így kialakított karikába felülről a Sokkou fém hegyét és 3-4 körkörös mozdulattal fonjuk össze a karika alsó részét. Ne húzzuk ki a Sokkout, de nyomjuk meg rajta a gombot, és a kibújó horgolótűhöz hasonló kampós, rugós végével fogjuk meg a fonott és a fluorkarbon szálat együtt, majd húzzuk át az egészet a karikán. Ha ez megvan, a két-két szálat egyszerre megfogva, a csomót megnedvesítve húzzuk meg erősen, majd vágjuk le a túlnyúló szakaszokat. Ennyi az egész.