Feel Alive.

Termék keresés:

Valóban a méret a lényeg?

Szerző: Halász Attila

 

A kérdés egyértelmű, a válasz pedig szubjektív. Nagymértékben befolyásolja az értelmezését az, hogy milyen szövegkörnyezetben, milyen témában hangzik el. Így a „megfelelő” válasz is szerteágazó lehet. De nem véletlenül kezdem ezzel a cikket…

 

kep 2Amikor a Daiwa 2015-ös újdonságait nézegettem, pont emiatt akadt meg a szemem egy, a pontyhorgászoknak szánt, azonban a nagyhalas orsók jellemvonásaival szakító modellen. Amikor kézbe vettem ezt az orsót, kettős érzések alakultak ki bennem. Nehezen tudtam szabadulni az évek alatt már-már berögzült „az jó, ha nagy” érzéstől, de valamiért megfogott és kíváncsivá tett. Az pedig már csak olaj volt a tűzre, hogy a KORDA Team tagjai a fejlesztés szakaszában jó néhány dobótesztet végeztek, melyek azt mutatták, hogy az orsó hatótávolsága közel azonos a nagy pontyos orsókéval. A paraméterei pedig még inkább pozitív irányba billentették a mérleg nyelvét, hiszen a tömege mindössze 450 gramm! A hajtókar egy teljes fordulatával pedig közel 1 méter, pontosan 96 centiméter zsinórt húz be! A csekély súlya magasan kiemelkedik ebben a kategóriában, és ekkor még nem említettem a többi Daiwa innovációt, amit ez az orsó rejt magában. Először is a Zaion orsóházat, mely Mag Sealed, azaz mágneses olajjal van tömítve, ezzel akadályozva meg, hogy bármiféle szennyeződés bejuthasson az orsóházba.

 

kep 7Másodszor, a Quick Drag fékrendszert, mellyel egy igazán könnyen kezelhető műszert vehetünk kézbe. És még sorolhatnám tovább, de ezek megtalálhatóak a katalógusban. Ez a figyelemreméltó „kis” orsó pedig nem más, mint a Daiwa CAST’IZM 25QDA! Az már biztosan látszott, hogy egy könnyedebb pontyozáshoz, egy finomabb pálcához nagyon jó választás lehet ez az orsó. De kíváncsi voltam, hogy ez a „kicsi”, kompakt orsó – melynek azért a dobja nem annyira kicsi –, hogyan állja meg a helyét a nagy távolságoknál. Ezért ugyancsak a 2015-ös újdonságok közül egy 3,9 méter hosszú, 3,5 lbs karakterisztikájú Daiwa Regal Carp botot választottam társául. Már az első pillantásra egy klasszikus spicc akciós, gerinces botnak tűnt, a blank láthatóan csak az utolsó egy harmadában, a spicc résznél vékonyult el. Ez jó dobóteljesítményre utalt. Kéttalpas Fuji gyűrűsorral szerelték a blankot, melynél a keverő gyűrű átmérője 50 milliméter. Kíváncsian vártam, hogy mi hozható ki ebből a felszerelésből.

 

valoban collageEgy réten, ahol víz még a közelben sincs, egy ember horgászbottal a kezében nem annyira természetes látvány. De ha ezt még azzal is tetézi, hogy összerakja a felszerelést és elkezd dobálni… na, ezt egy kívülálló a fejét vakargatva nézi, és azon tanakodik, hogy ez az ember normális-e. Nekünk, horgászoknak ez teljesen természetes. Nem én vagyok az első, aki ilyen közegben is próbára teszi magát, illetve a felszerelését, hiszen itt mérhető le pontosan az elérhető dobótáv. Ráadásul két dolog miatt is furdalt a kíváncsiság. Egyrészt kíváncsi voltam a Regal Carp botra, mert a vízparton látszatra szép távokat értem el vele. Másrészt a Cast’izm orsó hatótávolsága is nagyon érdekelt. Hogy az orsóban rejlő különbséget láthassuk, a Daiwa általam ismert legkiemelkedőbb távdobó orsójával, a Basiair Z45 QDA-val mértem össze. Ezzel ugyan magasra tettem a lécet ennek a kis „tenyérnyi” orsónak, de így igazán szemléletes a teszt.

 

A bot a 2015-ös Regal Carp 3,9 méteres 3,5 lbs botja, ez nem változott a teszt során. Mindkét orsóval dobtam vele, hogy láthassuk a különbséget. Természetesen, mindkét orsóra ugyanolyan 0.25-ös méretű zsinórt csévéltem, hogy ez se befolyásolhassa a tesztet. A bot terhelhetőségét az is mutatja, hogy 140 grammos ólommal dobáltam a teszt során. És beleadtam mindent. A számok előtt még néhány szó a botról. Osztott nyéllel rendelkezik, az orsótartó alatti részen és a végén EVA borítással. A nyél kellően hosszú az igazán nagy dobásokhoz. Én az ennél rövidebbet nem szeretem, nekem ez ideális. Azonban, ezt a slim dizájnt a nyélen nem szeretem. Két oka is van ennek. Az egyik az, hogy vastagabb végrészbe szeretek belekapaszkodni a dobásoknál, így komfortosabb nekem. A másik pedig az, hogy nagy távolságról a halak kipumpálásakor a botvéget a combomra támasztom rá, és ilyenkor egy vastagabb vég sokkal kényelmesebb.

 

Mindkét orsóval, 10-10 dobást végeztem el. Úgy gondoltam, hogy 10 dobás számtani átlaga már valós képet adhat a teljesítményükről, hiszen előfordulhat 1-1 kiugróan jól vagy éppen rosszul sikerült dobás is közöttük. 180 méterig mértem ki a pályát. Oda és vissza is dobtam. Ennek a fő oka az, hogy így a szél dobási távolságot befolyásoló hatása is némileg kompenzálódik. Talán a legrosszabb eset az, ha egy erős oldalszelünk van, ami mindkét irányú dobást negatívan befolyásolja. A másik oka pedig az, hogy így pontosan fele annyit kell gyalogolni az egyes dobások között, mintha mindig visszamennék a start ponthoz. Mivel a dobások mindig a nulla és a 180 méteres jelöléstől történtek, a 20 dobás minimum 3600 méter gyaloglással járt… és ezek után még vannak, akik úgy gondolják, hogy a horgászat nem sport? A Cast’izm-mel végzett dobások átlaga 166,7 méter lett. Az elvégzett dobások csali nélkül, csak ólommal történtek. Szerintem ez már így önmagában is szép eredmény.

 

A Basiair Z45QDA orsóval még ennél is jobb eredmény született, de nem olyan nagy a különbség. Ezzel a 10 dobás átlaga 171 méter lett kereken! Mindkét dobási sorozat azt mutatja, hogy a bot egy igazán kiemelkedő, jó távdobó bot, progresszív karakterisztikával. A Cast’izm 25QDA orsó pedig megállta a helyét a nagy távolságú dobásoknál is! Ha a Basiair orsóval végzett dobásokat veszem alapul, akkor ehhez mérten a Cast’izm mindössze 2,5%-kal teljesített „rosszabbul”, ami szerintem minimális. A „száraz”, de beszédes tények után nézzük meg egy kicsit nedvesebb közegben ezt a szettet. Nekem nagyon megtetszett az első kézbevételtől ez a páros, így gyakran voltak társaim az idei horgászataim során. Igyekszem különböző szituációkban próbára tenni az eszközöket, mert úgy gondolom, így hiteles képet adhatok róluk.

 

kep 8Voltam velük kishalas pályán…

 

…ahol a rengeteg 3-5 kilogrammos példány közé beugró 8-10 kilogrammos példányok voltak a bandanagyok.

 

Ez a peca talán inkább a bot tekintetében volt érdekesebb, mert a kisebb példányok kirohanásait, fejrázásait a botnak kellett kivédenie és csillapítania. Az orsó fékje ritkábban jutott szerephez, de akkor tökéletesen tette a dolgát. A bot valóban spicc akciós, de a spicce kellően lágy ahhoz, hogy megfelelően dolgozzon a kisebb példányok alatt. Egy igazi progresszív bot. Az alsó kétharmadban rejlő erőtartalék pedig megmutatkozott a komolyabb ellenfeleknél, és természetesen a dobásoknál, ahol, mint a fenti példa is mutatja, igazán kiemelkedőt nyújtott.

 

Aztán elvittem a nagyhalak birodalmába…

 

kep 13…Harsányba, ahol a meghorgászott távolság is fontos. Miután már tudtam, hogy mire képes, nyugodtan vágtam neki ennek a kihívásnak is. A vízben rettentően sok kapitális példány él, ha a szerencse is úgy akarja, akár 30 kilogramm feletti példánnyal is összeakadhat az embert. Mi sem mutatja jobban a felszerelésben rejlő összhangot és precizitást, mint az, ha egy ilyen nemes ellenfelet le tud győzni az ember. Természetesen csak ideiglenesen, a fotózás erejéig, hogy aztán a kellemes emlékek tárát gyarapíthassa a kép. Sajnos, 30 kilogramm közeli példányhoz nem volt szerencsém, de nagyon szép halakkal örvendeztetett meg a tó, melyek újabb kihívás elé állították a felszerelést. Szerencsére több 15 kilogramm feletti példányt is sikerült horogra csalni. Ekkor már nagyobb szerephez jutott az orsó. A felszerelés nagyon jól teljesített. Ha csak egyetlen dolgot lehetne kiemelni az orsóban lévő összes innováció közül, az a Quick Drag fékrendszer lenne. Tökéletes konstrukció, a maximális és a „nyelető” fékerő között egy fél fordulattal válthat az ember. Egyszerűen hozzáférhető és könnyen kezelhető. kep 14 v2A maximális fékerő eléréséhez nem kell szinte pattanásig feszíteni a fékcsillagot, könnyedén behúzható, amelyre a nagy erejű dobásoknál szükség is van. A fárasztásnál pedig finoman állítható, és 100%-osan letapadás mentes, ami kiemelkedően fontos, ha vékony zsinórral horgászik az ember.

 

Igyekszem minél sokoldalúbban tesztelni és bemutatni az eszközöket, hogy mindenki megtalálhassa a saját értékrendjének és elvárásainak megfelelő eszközt. Jelen esetben, ha valaki egy nagy hatótávolságú, progresszív akciójú botot keres, akkor ezt mindenképpen érdemes számba vennie. Az ár/érték aránya kiemelkedő! Az orsó talán még sokoldalúbb! Szerintem az első, ami sokakban felmerülhet az orsó kis mérete miatt, hogy nem egy távdobó orsó. De azt hiszem, a tesztek magukért beszélnek, hiszen mindössze 2,5% a különbség. A kis kompakt méret mellett pedig 96 cm a zsinórbehúzása, amellyel megelőzi sok nagyméretű vetélytársát is. Teszi mindezt úgy, hogy mindössze 450 gramm. Azt hiszem, ezek után sok pontyhorgásznak lehet potenciális célpont, de új távlatokat nyithat a feeder horgászok körében is. Örülök annak, hogy egy ilyen teszt végén teljes megelégedéssel ajánlhatom a felszerelést a horgásztársaknak, köszönhetően a Daiwa márka tradíciójának és a termékekben rejlő folyamatosan megújuló innovációknak.